Vårtor

Vårtor är små, hårda utväxter som kan uppstå på fötterna och andra delar av kroppen. De orsakas av ett virus och kan spridas genom direktkontakt med en infekterad person eller genom att använda samma handduk eller andra hygienprodukter. Vårtor kan vara smärtsamma och irriterande.

För att behandla vårtor kan man använda en salva eller gel som innehåller salicylsyra eller triklorättiksyra. Dessa produkter hjälper till att ta bort den döda huden runt vårtan och orsaka att den gradvis försvinner. Det kan ta flera veckor eller till och med månader för vårtan att försvinna helt.

Om vårtan är mycket smärtsam eller stor, kan en läkare ta bort den med hjälp av frysning eller laserbehandling. Detta är vanligtvis en sista utväg om andra behandlingsalternativ inte har fungerat.

För att förebygga vårtor är det viktigt att undvika att gå barfota på allmänna platser som simbassänger och omklädningsrum. Använd alltid sandaler eller skyddsskor om du går på offentliga platser. Tvätta också händerna regelbundet och använd inte andras handdukar eller hygienprodukter.