Fotvård

Nageltrång

Nageltrång är en mycket vanlig åkomma som kan orsaka smärta och obehag. Det uppstår när nagelkanten växer in i huden och orsakar inflammation. Det kan påverka alla åldersgrupper, men är vanligast hos tonåringar och unga vuxna.

Det finns flera orsaker till nageltrång, inklusive fel klippning av naglarna, trånga skor, skador på tån och genetisk predisposition. Symptomen inkluderar rodnad, svullnad och smärta runt nagelområdet, och ibland kan även pus bildas.

För att lindra symtomen av nageltrång kan du blötlägga foten i varmt vatten med salt eller tvål i 15-20 minuter, två till tre gånger om dagen. Det är också viktigt att undvika trånga skor och använda skor som ger tillräckligt med utrymme för tårna. Om smärtan är mycket svår kan en läkare ordinera smärtstillande medel eller antibiotika för att minska inflammationen och förhindra infektion.

Om nageltrången inte går bort eller om infektionen blir allvarlig kan kirurgisk ingrepp vara nödvändigt. En läkare kan ta bort en del av nageln eller ta bort hela nageln. Detta ingrepp kan lindra obehag och förhindra att nageltrången återkommer.

Förebyggande åtgärder inkluderar att klippa naglarna rakt över, undvika att klippa naglarna för kort och att använda bekväma skor som ger tillräckligt med utrymme för tårna. Det är också viktigt att hålla fötterna rena och torra för att förhindra infektioner.