Liktornar

Liktornar är hårda, smärtsamma områden på fötterna som kan bildas på grund av tryck eller friktion. Om du lider av liktornar kan det vara nödvändigt att ta bort dem för att lindra smärta och obehag. Här är några sätt att ta bort liktornar:

  1. Skrapning: Använd en nagelsax eller nagelfil för att försiktigt skrapa bort det hårda, döda huden på liktornen. Detta kan hjälpa till att minska trycket och smärtan.
  2. Blötläggning: Lägg fötterna i varmt vatten i cirka 20 minuter för att mjuka upp huden runt liktornen. Efter blötläggning kan du använda en nagelfil eller pumice stone för att försiktigt skrapa bort den hårda huden.
  3. Salicylsyrabehandling: Köp en salicylsyrabehandling på apoteket som innehåller salicylsyra. Applicera behandlingen på liktornen varje dag och skrapa bort den döda huden regelbundet. Detta kan ta några veckor, men det kan hjälpa till att ta bort liktornen.
  4. Kirurgisk ingrepp: Om liktornen är mycket smärtsam och inte svarar på andra behandlingar kan en läkare avlägsna den med en kirurgisk procedur. Under ingreppet kommer läkaren att ta bort liktornen och eventuellt en del av det underliggande vävnaden.

Det är viktigt att undvika att applicera för mycket tryck på fötterna för att minska risken för liktornar. Se till att använda bekväma skor som passar ordentligt och undvik att gå barfota på hårda ytor. Om du har svårt att ta bort liktornar på egen hand, se till att söka råd från en professionell fotvårdspersonal eller läkare.